responsive website is een must

Waarom een responsive website een must is!

admin Websites 0 Comments

Vanaf vandaag (21 april 2015) is een responsive website echt een must have! Dit is het eigenlijk al  langer, maar vanaf deze dag gaat zoekmachine Google responsive websites voorang geven in de mobiele zoekresultaten. Als jij vandaag de dag geen responsive website hebt, dan is de kans heel groot dat je dit serieus gaat merken in de bezoekers aantallen op je website en de daar bijbehorende conversies.

Wat is een responsive website?

Vroeger bekeken we een website met een desktop computer (voor de jonge lezers: een vierkante kast met een beeldscherm er naast ;-)) of een laptop. Logischerwijs maakten we dus ook websites die geschikt zijn om goed te bekijken op de grote formaten.

Tegenwoordig bezoeken we steeds vaker een website met onze mobiel of tablet (bij de meeste websites komt meer dan 50% van al het verkeer via mobiel en tablet), echter zijn de “gewone websites” niet ideaal om te bekijken op deze media. De teksten zijn veel te klein of vallen buiten het scherm, buttons zijn onmogelijk om op te klikken enz.

responsive websiteEen responsive website past zich aan, aan het formaat van het scherm waarop het wordt bekeken, zo zal de website op een normaal beeldscherm een heel ander uiterlijk hebben dan wanneer je dezelfde website zal openen op je tablet. Open nu deze website ook nog eens op je smartphone en je zal zien dat het zich weer aangepast heeft.

Bekijk de uitleg van een responsive website door Wikipedia.

Schuif het venster van deze website maar eens naar een heel smal formaat of open hem op een ander media, je zult zien dat de website zich aanpast.

Waarom responsive design.

Simpel; om een betere gebruikers ervaring te geven voor onze bezoekers. Dit is de gedachtengang van Google en deze gedachtengang zouden wij ook moeten hebben als website eigenaar/bouwer.
Niet voor niets dat Google vanaf vandaag deze responsive websites hoger gaat plaatsen in de mobiele zoekreslultaten.

In het begin, toen we met onze mobiel websites gingen bezoeken, was het prima te doen om de gewone websites te bekijken, we wisten immers niet beter. Op dat moment was het al geweldig dat het überhaupt mogelijk was. Nu willen we dit niet meer, het is vervelend en kost te veel tijd.

De meeste mobiele bezoekers zullen je website direct weg klikken op het moment dat deze niet responsive is en dus niet goed is te bekijken.

Aanpassen website of een nieuwe website?

Ik hoop dat je inmiddels overtuigt bent van de must van een responsive website. Ben je het nog niet? Dan zal dit waarschijnlijk de komende weken wel gebeuren zodra de bezoekersaantallen beginnen terug te lopen. (Wanneer je geen idee hebt hoeveel bezoekers je website heeft, lees dan het artikel “Meten is weten” eens).

Maar wat kun je nu het beste gaan doen, je huidige website responsive maken of een hele nieuwe website maken? Een vraag waar ik niet direct uitsluitsel over kan en wil geven, dit is namelijk erg afhankelijk van je website. Ik kan mij voorstellen dat je per definitie denkt dat een nieuwe website duurder is dan het aanpassen van de huidige website. Dit is echter vaak niet het geval, sterker nog ik denk in de meeste gevallen dat het andersom is.

Het kan een heel complex werk zijn om een niet responsive website, responsive te maken, simpelweg omdat deze hiervoor niet is gemaakt.

Twijfel je wat voor jouw website het beste is, aanpassen of vernieuwen?
Laat ons weten wat de url van je website is via mail of via een reactie onder aan dit blog en we geven je advies wat de beste oplossing is voor jouw website!

Let op: Kies je er voor om een nieuwe website te maken, zorg er dan wel voor dat de “SEO waarde” van de huidige website wordt meegenomen. Het zal niet de eerste keer zijn dat dit niet gebeurd en het effect zal in de begin periode averechts zijn (bezoekersaantallen gaan dalen).

Mobiele website of responsive website

Een alternatief voor een responsive website is een mobiele website. Een mobiele website past zich niet aan, maar is een aparte website naast de “gewone” website. Meestal draait deze mobiele website op een subdomein (vaak op m.domeinnaam.nl) en  zal automatisch geopend worden wanneer de website met een mobiele telefoon wordt bezocht. (bol.com heeft bijvoorbeeld een mobiele website)

In de meeste gevallen gaat mijn voorkeur uit naar een responsive website , het nadeel van een mobiele website is dat je 2 verschillende websites hebt. Dit kan lastig zijn met aanpassen, maar met name met het optimaliseren van SEO.

Winnen van je concurrent

Bekijk eens de websites van je concurenten welke hoger staan dan jou in Google. Zijn deze allemaal responsive? Waarschijnlijk nog niet en hier ligt dus echt een mogelijkheid om je concurenten te gaan verslaan. Opvallend is ook hoeveel grote bedrijven nog geen responsive website hebben, op deze manier kun je ook serieus als klein bedrijf de concurentie online aan gaan met de grote bedrijven.

Responsive webdesign is echt een investering die je moet gaan doen!

Heb jij nog geen responsive website of wil jij je site gewoon even showen (gratis reclame ;-)), laat dan even een reactie achter met daarin een link naar je website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *