logo ontwerp tips

10 tips voor een perfect logo ontwerp

admin Grafische vormgeving 0 Comments

Of je nu zelf aan de slag gaat of professioneel een logo laat ontwerpen, uiteindelijk gaat het om het perfecte resultaat. We geven je 10 tips om rekening mee te houden bij het ontwerpen van jouw logo!

1. De eerste indruk van het logo ontwerp

Gevoel en intuïtie zijn erg belangrijk in design. Wanneer je een aantal logo ontwerpen naast elkaar legt, heb je vaak binnen een aantal seconden een voorkeur voor een ontwerp. Deze 1e indruk hoef je niet blind te volgen, maar moet je zeker wel meenemen in je uiteindelijke besluit.

2. Klopt de uitstraling van het logo bij je business?

Je zult begrijpen dat een logo van een kinderdagverblijf iets anders uit moet stralen als het logo van een advocaten kantoor. Bedenk goed voor jezelf welke uitstraling je voor jouw bedrijf wilt hebben. Denk hierbij aan wie je doelgroep is en hoe je deze wilt bedienen, is je bedrijf B2B (zakelijke klanten) of B2C (particuliere klanten), heb je een high end product of ben je juist een prijsvechter? Dit zijn aspecten die je mee kunt nemen in de juiste uitstraling van het logo.

3. Tijdloos of niet?

Is je logo ontwerp over 5 jaar ook nog net zo geschikt als nu? In de meeste gevallen is het verstandig om voor een tijdloos ontwerp te gaan. Hypes komen en gaan vaak nog sneller. Als jij niet voor een tijdelijk product gaat, maar voor een logo wat jaren mee moet gaan, dan is het belangrijk om niet te veel achter de trends aan te hobbelen.

4. Less is more

Een veel gehoorde uitspraak die ook vaak opgaat bij logo ontwerp. Bekijk de logo’s hieronder eens, waarschijnlijk weet je precies van welk bedrijf ze zijn. Wat zijn de overeenkomsten van deze logo’s? Juist, eenvoud!

bekende logo's

5. Een logo hoeft niet perse duidelijk te maken wat je doet.

Als je nogmaals de logo’s bij punt 4 bekijkt, dan zal je het met mij eens zijn dat ze eigenlijk “nietszeggend” zijn. Als je de bedrijven niet zal kennen, dan verklappen de logo’s niet wat de bedrijven doen.

Dit is een lastige overweging bij het ontwerp van een logo.  Moet het direct duidelijkheid verschaffen of niet? Bedenk van te voren of je echt gaat voor branding, het neer zetten van een merk of juist niet.

Stel je voor dat je online kleding gaat verkopen. In je webshop verkoop je diverse bestaande merken, een goede naam voor deze webshop zou kunnen zijn “De online kleding shop”, in dit geval is het verstandig dat het logo wel enigszins duidelijk maakt wat je kunt verwachten op deze webshop.

Stel je nu eens voor dat je eigen kleding gaat ontwerpen en verkopen, in dit geval is het verstandig om echt een merk neer te gaan zetten. Denk hierbij nog eens aan punt 4!

6. Gebruik de juiste kleuren.

Kleuren zijn belangrijk in design, veel kleuren hebben een betekenis en roepen al dan niet bewust iets op. Zo stralen de kleuren combi blauw en geel of rood en geel “goedkoop” uit. Een prima keuze als je een logo ontwerp ontwikkelt voor een prijsvechter. Veel duurdere kledingmerken zijn zwart. Niet voor niks, deze zwarte logo’s stralen “klasse” uit.

goedkope logo's

Voorbeelden van kleurgebruik in “goedkope” logo’s.

Het is dus verstandig om verder te kijken dan je eigen lievelingskleur. Kijk ook uit met kleuren combinaties, niet alle kleuren zijn met elkaar te combineren. Kijk eens op The Days Color, hierin kun je inspiratie op doen voor het combineren van kleuren.

7. Just do it!

Een goede tagline kan het logo ontwerp enorm versterken, zeker om te vertellen waarom de klant bij jou moet zijn. Zie een goede tagline als een elevator pitch van een paar woorden!

8. Een symbool, het hoeft niet perse

Niet ieder logo hoeft een symbool te hebben, een goed woordmerk is soms krachtiger dan veel design.

9. Kies het juiste font

Net als kleuren, stralen fonts iets uit. Zorg ervoor dat het gebruikte font, het juiste uitstraalt. Zo straalt een vet lettertype al snel iets goedkoops uit, terwijl een slank lettertype vaak staat voor chique.

Stel je voor dat je naar een chique restaurant wilt, welke zou jij kiezen?

Goedkoop of Chique

10. Zelf doen of uitbesteden?

Ben je creatief en handig met grafische programma’s? Dan moet je met bovenstaande tips tot iets heel moois kunnen komen.

Beschik jij niet over de juiste skills? Maak je geen zorgen, een professioneel logo laten ontwerpen hoeft helemaal niet duur te zijn. Op de pagina: “Bedrijfslogo ontwerpen” kun je onze prijzen bekijken voor het ontwerp van een logo. Voor een relatief klein bedrag maken wij een professioneel ontworpen logo, passend bij jouw bedrijf.

Heb jij zelf nog tips of heb je advies nodig?
Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *